Latest News

Cara Membuat Asem-Asem Buntut Menu Istimewa


Asem-Asem Buntut

Bahan-bahan Asem-Asem Buntut  Menu Istimewa

  • 500 gram buntut, rebus lunak
  • 850 cc air
  • 2 batang serai, memarkan
  • 3 lembar daun salam
  • 3 cm lengkuas, memarkan
  • 3 buah tomat hijau, belah enam
  • 2 buah cabai merah,  belag dua
  • 1 senok makan kecap manis
  • 1/2 sendok teh penyedap rasa, jika suka
  • 1/2 sendok teh garam

Cara Membuat Asem-Asem Buntut Menu Istimewa

  1. Rebus butut dengan serai, daun salam, lengkuas, garam, penyedap rasa, kecap, 40 menit dengan api kecil
  2. Masukkan semua bahan lain, masaka hingga semua matang dan bumbu meresap.
  3. Hidangkan.